Tips & Cara Beli Kereta Baru | Proses Beli Kereta Baru | Proton + Perodua + Honda + DLL

Hari nie,Abang KL tetiba rasa terpanggil untuk berkongsi dengan korang semua berkenaan proses @ cara beli kereta baru | tips beli kereta baru | proses beli kereta baru melalui pinjaman bank (bank loan)

Kalu nak tahu cara beli kereta cash (tanpa loan bank) boleh terus call @ wasap Abang KL —> 013 344 5704

Nway…

Post yang panjang-berjela nie ditulis,berdasarkan pengalaman Abang KL,sebagai Perunding Jualan (Sales Advisor) yang berpengalaman lebih 10 tahun dalam bidang automatif.

cara beli kereta baru honda brv

Semoga artikel ini,dapat memberi manfaat kepada korang semua khususnya pengunjung website ini yang baru first time nak beli kereta baru.

Semua Orang Patut Baca Sampai Habis

Artikel cara beli kereta baru ini juga sesuai dibaca untuk individu yang nak beli kereta berkondisi berikut kerana kaedahnya hampir sama :

Tak kisah lah,korang prefer yang mana kerana setiap pilihan mempunyai kelebihan & kekurangan yang tersendiri.

Kereta Baru = Interest lebih rendah dari kereta terpakai + Tahun baru (latest Year of Make) + ada warranty sehingga 5 tahun @ 100,000km + kurang risiko rendah + trade-in value tinggi + perlu deposit + boleh FULL LOAN

Kereta Terpakai = Harga lebih rendah berbanding kereta baru + Interest bank lebih tinggi + tahun kereta lama + second value rendah + TIADA WARRANTY +perlu sediakan deposit 10% + tempoh pinjaman/loan pendek.

Kereta Lelong = Biasanya harga lebih rendah dari kereta terpakai + kondisi kereta berada dalam keadaan tidak menentu + perlu ada kemahiran automotif @ arif berkenaan baik-pulih kereta + bayar kereta secara TUNAI.

Kereta Recon = Juga dipanggil kereta import + asal UK @ Jepun + dibawa masuk Malaysia guna AP + Harga tinggi bermula dari $90K ke atas + boleh loan sehingga 9 tahun.

OK…untuk introduction,rasa nyer cukup sekadar itu dulu.

Lepas nie,Abang KL nak focus cerita pasal Cara Beli Kereta Baru pulak.

tips beli kereta baru

Antara perkara PENTING yang patut korang PATUT pertimbangkan sebelum beli kereta baru ialah ,

  • Bajet Bayaran Bulanan (monthly installment)
  • Model Kereta
  • Bayaran Duit Muka (deposit)

Bajet Bayaran Bulanan

Abang KL sengaja meletakkan Bajet sebagai kriteria No. 1,kerana inilah jumlah yang perlu diasingkan dari pendapatan bagi membayar duit kereta setiap bulan selama 7tahun –> 9 tahun.

Korang sendiri boleh tentukan bajet bulanan berdasarkan gaji @ pendapatan masing-masing.

Kalu merujuk,pakar perancangan kewangan bertauliah.Bajet bayaran bulanan kereta mestilah tidak melebihi 1/3 dari gaji bersih (nett income)

Tapi kalu korang tanya Abang KL (pakar perancang tanpa tauliah),lain pulak jawapan nyer…hehe

Jika Gaji $1800 & Ke Atas = Carilah kereta baru dengan bayaran bulanan dalam julat $450 – $500++ ke bawah.

Jika Gaji $2500 & Ke Atas = Dah layak cuba apply loan kereta baru dengan bayaran bulanan dalam $600 – $850++ ke bawah.

Jika Gaji $1800 & Ke Atas = Korang dah boleh apply loan kereta baru,dengan bayaran bulanan sekitar $850 – $1300.

Nie pendapat peribadi jer tau.

Nak ikut = boleh..Tak nak ikut pun tak perrr.

Pucuk pangkal,Tepuk dada + tanya selera + jeleng kocek sendiri..huhu

Model Kereta

Haaa..

Lepas dah settle menentukan bajet bayaran bulanan,barulah korang boleh start survey model kereta yang bersesuaian.

Berdasarkan dari pengalaman yang lepas-lepas.

Abang KL dapati,ramai customer (especially,yang baru 1st time beli kereta) terus pilih model kereta tanpa tentukan bajet terlebih dahulu.

Sudah nyerrr…

Mereka tidak boleh buat keputusan sebab kebingungan @ dilemma untuk memilih model yang mana satu paling sesuai.

Mujur Abang KL pandai pujuk..tak der lah,mereka tawar hati nak beli kereta baru.

Bonus Berganda WoW-WoW

Bagi memudahkan korang membuat pilihan,Abang KL berbesar hati untuk share senarai harga kereta + anggaran bulanan bagi setiap model Proton | Perodua | Honda.

price harga proton x70 2020 2021 2022

Senarai Harga Proton

proses beli kereta baru

Senarai Harga Honda

Mohon jasa baik,PM tepi | Call | Wasap jika korang nak senarai harga untuk lain-lain model.

  • Roger  –> 013 344 5703 (Abang KL)
  • Roger  –> 013 344 5703 (Abang KL)
  • Roger  –> 013 344 5703 (Abang KL)

Nak Lagi Senang??

Bayaran Duit Muka (deposit)

Berdasarkan Akta Bank Negara Malaysia.

Para pelanggan dikehendaki menyediakan bayaran sebanyak 10% daripada harga kereta sebab bank komersial hanya akan memberi pinjaman maksimum sehingga 90 % sahaja

Berita Terlajak Baik!!

Untuk tempoh masa TERHAD.Abang KL nak offer kepada para pembaca blog nie untuk beli kereta baru secara Full Loan @ Tanpa Deposit.

Nak tahu details lanjut?

Klik link nie terus –> Cara Beli Kereta Baru Full Loan | Tanpa Duit Deposit

This entry was posted in Cara Beli Kereta Baru, Proses Beli Kereta Baru and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *