Cara Kira Kelayakan Pinjaman Kereta

Antara perkara pertama yang sering bermain-main dalam kotak pemikiran kita,bila nak beli kereta baru ialah tentang Cara Kira Kelayakan Pinjaman Kereta.

Ntah layak…ntah tidak

Cuba baca bebaik ayat kat bawah nie.Lebih afdhal kalu korang ulang 3 kali..huhu

“…Bukan Semua Orang Layak Beli Kereta Baru…”

Betul…Betul…Betul

Ini hakikat yang korang PATUT terima dengan hati terbuka.

Tak semua orang layak beli kereta baru sebab lebih 98% pembeli kereta baru mesti apply loan dari bank.

So…

Kalu loan tak lepas @ rejected.Hancur berkecai la impian nak bergaya dengan kereta baru.

Masa tue,menangis air mata darah pun guna..hehe

Lain lah,kalu duit korang banyak berkoyan-koyan.Apa ada hal untuk beli kereta Cash @ Bayaran Tunai.

1…2…3…Action!

Oleh sebab itu,untuk post kali nie.Abang KL nak share cerita disebalik tabir berkenaan Cara Kira Kelayakan Pinjaman Kereta | Semak Kelayakan Pinjaman Kereta Mengikut Gaji | Penjawat Awam | Kakitangan Kerajaan

Honestly,ramai yang dah salah anggap!

Kelulusan @ approval loan kereta yang diberikan oleh pihak bank TIDAK BERGANTUNG kepada jumlah gaji @ pendapatan yang kita dapat setiap bulan semata-mata.

Sebab itu,tidak hairanlah..

Sepanjang Abang KL jadi Perunding Jualan (Sales Advisor),

Banyak handle kes customer yang gaji tinggi (sekitar $3500 ke atas) tapi loan Proton Saga dengan bulanan $400 still tak lepas.

Ada gak,

Customer yang gaji rendah @ ciput (dalam $1800) tapi loan kereta Perodua Alza dengan bulanan $650 LULUS.

System Scoring Bank

Approval car loan sebenarnya ditentukan oleh SYSTEM SCORING yang digunapakai oleh bank komersial (CIMB,Maybank,Public Bank,Ambank,DLL) itu sendiri.

Sebagai contoh,

Jika markah penuh SYSTEM SCORING ialah 10 & pemohon dapat score (8/10).Maka,loan di kira LULUS (approved).

Lain pulak cerita nyer..

Jika markah penuh SYSTEM SCORING ialah 10 & pemohon dapat score (4/10).Maka,loan TIDAK LULUS (rejected).

Semakan Kelayakan Pinjaman

Hampir semua bank komersial di Malaysia,menawarkan pinjaman sewa-beli kenderaan (hire purchase) untuk kereta baru.

Macam Abang KL bagitau awal-awal tadi.

Approval @ Kelulusan biasanya diberi berdasarkan SYSTEM SCORING bank itu sendiri,setelah mengambil kira faktor-faktor berikut :

  • Umur (age)
  • Lesen Memandu (driving licence)
  • Gaji Pokok + Gaji Bersih (basic + nett salary)
  • Jawatan (designation)
  • Tempoh Bekerja (duration)
  • Latar-Belakang Majikan (employee’s background)
  • Rekod Pinjaman Terdahulu (track record)
  • Komitmen Bulanan (DSR)

Umur

Umur pemohon mestilah 21 Tahun ke atas.Jika umur 21 Tahun ke bawah,ibubapa yang bekerja WAJIB jadi PENJAMIN.

Kelulusan pinjaman kenderaan akan diberikan selepas pihak berpuas hati dengan scoring Peminjam + Penjamin.

Lesen Memandu

Pemohon mesti ada lesen memandu (driving license) yang sah.

Kalu setakat ada lesen bawak motor kapcai jer,memang tak layak.Apatah lagi,kalu pemohon tak der lesen langsung.

Untuk pemohon yang TIADA LESEN MEMANDU.Hanya pasangan(suami/isteri) atau ibubapa(parents) layak jadi penjamin.

Gaji Pokok vs Gaji Bersih

Gaji Pokok (basic salary) = Gaji asas yang dibayar oleh majikan (employee) kepada pekerja (employer)

Gaji Bersih (nett salary) = Jumlah keseluruhan gaji (total) yang diterima pekerja selepas di campur elaun,overtime,claim,bonus,tunggakan & ditolak potongan seperti epf,socso,loan company,cash advanced,tabung haji,income tax(PCB) dll.

Lagi tinggi gaji pokok & gaji bersih pemohon.Lagi tinggi jumlah loan yang boleh dipohon + kebarangkalian loan approved juga mudah.

Jawatan

Markah Scoring golongan profesional seperti doktor,lawyer,pensyarah,jurutera dll biasanyer jauh lebih tinggi dari Polis,Askar,Pemandu Lori dll atas faktor risiko skop kerja yang tak sama.

Tempoh Bekerja

Untuk kakitangan swasta,jika berkerja kurang dari 1 tahun.Besar kemungkinan perlu menyediakan seorang Penjamin.

Untuk staff gomen @ kakitangan kerajaan.Penjamin TIDAK DIPERLUKAN walaupun baru kerja sebulan.

Latar-Belakang Majikan

Markah scoring untuk pemohon yang bekerja di syarikat berstatus enterprise vs sdn bhd juga berbeza.Begitu juga,markah scoring untuk staff swasta vs gomen.

Rekod Pinjaman Terdahulu

  • Roger –> 013 344 5703 (Abang KL)
  • Roger –> 013 344 5703 (Abang KL)
  • Roger –> 013 344 5703 (Abang KL)

Nak Lagi Senang??

Terima Kasih kerana sudi meluangkan masa membaca artikel Cara Kira Kelayakan Pinjaman Kereta hingga habis

This entry was posted in cara kira kelayakan pinjaman kereta and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *